Waarom het aantal bacteriestammen, concentratie en de CFU belangrijk zijn bij probiotica

Gepubliceerd op 01/07/2023

Probiotica worden steeds populairder en er wordt steeds meer over bekend. Ze kunnen helpen bij het verbeteren van de spijsvertering, het immuunsysteem en zelfs de stemming. Er zijn echter enkele dingen waar je rekening mee moet houden als je probiotica gebruikt. In deze blog gaan we het hebben over de concentratie van probiotica, het aantal bacteriestammen en de CFU (Colony Forming Units). Op deze manier kun je een weloverwogen beslissing maken bij het kiezen van de juiste probiotica voor jou.


Dit is belangrijk bij het kiezen van de juiste probiotica

Concentratie

De concentratie van probiotica verwijst naar de hoeveelheid levende bacteriën in een enkele dosis. De meeste probiotica bevatten tussen de 1 en 100 miljard bacteriën per dosis. Het is belangrijk om te weten wat de concentratie van probiotica is, zodat je weet welke dosering je moet nemen om de gewenste resultaten te behalen. Als je een probioticum met een lage concentratie hebt, moet je waarschijnlijk meer capsules, tabletten of sachets met poeder per dag nemen om dezelfde resultaten te bereiken. Een hogere concentratie betekent niet noodzakelijkerwijs dat een probioticum beter is, maar het kan wel belangrijk zijn voor mensen die een specifieke aandoening hebben of een therapie ondergaan. Als u op zoek bent naar een probioticum voor algemene ondersteuning van de gezondheid, is een probioticum met een lagere concentratie vaak voldoende. Als u echter een specifieke aandoening heeft of een therapie ondergaat, kan een hogere concentratie nodig zijn.

 

Bacteriestammen

Het aantal bacteriestammen verwijst naar de verschillende soorten bacteriën die aanwezig zijn in een probioticum. Elke bacteriestam heeft verschillende eigenschappen en kan verschillende voordelen bieden. Een probioticum met meerdere stammen kan daarom potentieel meer voordelen bieden dan een met slechts één of twee stammen. Dit komt omdat de verschillende stammen samenwerken om goede bacteriën in de darmen te creëren, wat de spijsvertering en het immuunsysteem kan verbeteren. Bovendien is het ook makkelijker om de effectiviteit van een probioticum te vergroten door een aantal verschillende stammen in te nemen omdat het onze darmen gemakkelijker maakt om deze symbiose te verkrijgen.

 

CFU

Tot slot, de term 'CFU', die staat voor Colony Forming Units ('kolonievormende eenheid') en verwijst naar de hoeveelheid levensvatbare bacteriën die een supplement bevat. Dit is een belangrijke maatstaf voor de activiteit en kracht van een probioticum. Over het algemeen geldt dat hoe hoger de CFU, hoe effectiever het probioticum is. Voor de algemene gezondheid kunt u een hoeveelheid tussen de 1 miljard en 10 miljard CFU aanhouden, terwijl specifieke gezondheidsproblemen zoals prikkelbare darmsyndroom of infecties wel 50 miljard CFU kunnen vereisen. Probiotica voor baby's hebben doorgaans een lage CFU van ca. 1 - 1,5 miljard en voor kinderen van 3-12 ligt de CFU vaak rond de 5 miljard. Uw arts of een erkende voedingsdeskundige kan u hierin adviseren. Het is echter belangrijk om te onthouden dat de effectiviteit niet alleen wordt bepaald door de hoeveelheid levende bacteriën, maar ook door de kwaliteit van de bacteriën en de formule van het probioticum. Daarnaast is het ook belangrijk om in gedachten te houden dat probiotica met hoge CFU-waarden meestal duurder zijn.

 

Probiotica kunnen dus een belangrijke rol spelen bij het ondersteunen van de gezondheid en het verbeteren van de spijsvertering, het immuunsysteem en zelfs de stemming. Bij het kiezen van een probioticum is het belangrijk om op de concentratie, het aantal bacteriestammen en de CFU te letten om de voordelen maximaal te benutten. Of u nu een algemeen probioticum zoekt of er specifieke aandoeningen mee probeert te behandelen, er is altijd wel een probioticum dat aan uw behoeften voldoet. Let op de concentratie, het aantal bacteriestammen en de CFU en raadpleeg altijd een zorgverlener voordat u een nieuw supplement toevoegt aan uw dieet.


Handige Links

Probiotica - Vitalize.nl

Probiotica: goed voor de darmen? (+ voor- en nadelen)