Zwangerschap

Zwangerschap

Zwangerschap is een prachtige fase in het leven van de meeste vrouwen, maar het kan ook stressvol zijn. Er is veel verandering in de hormonen en het lichaam om ruimte te maken voor de foetus. Maar wist je dat probiotica een belangrijke rol kunnen spelen in het ondersteunen van de gezondheid van zowel de moeder als de groeiende baby? Bekijk en vergelijk hier prijzen van probiotica die geschikt zijn om tijdens de zwangerschap te gebruiken. Meer weten over probiotica? Lees dan de artikelen op de Blogpagina.

Zwangerschap

Welke probiotica kun je gebruiken tijdens de zwangerschap?

Zwangerschap is een prachtige fase in het leven van de meeste vrouwen, maar het kan ook stressvol zijn. Een gezonde spijsvertering is niet alleen belangrijk voor jezelf, maar ook voor je ongeboren baby tijdens de zwangerschap. Probiotica kan hierbij helpen en heeft vele voordelen, zoals het stimuleren van een gezonde spijsvertering en ondersteunen van het immuunsysteem. Hier zetten we op een rij welke probiotica je tijdens de zwangerschap kunt gebruiken en waarom.

 

Als je zwanger bent en wilt probiotica supplementen wilt gebruiken, is het belangrijk om naar de juiste dosering te kijken. Het is ook cruciaal om contact op te nemen met je arts of verloskundige voordat je probiotica gebruikt altijd te kiezen voor een hoogwaardig en betrouwbaar merk. De meeste probiotica die beschikbaar zijn op de markt zijn veilig voor zwangere vrouwen, maar sommige soorten kunnen gevaarlijk zijn. Let daarom op de volgende dingen bij het kiezen van een probioticum.



Welke probiotica zijn veilig tijdens de zwangerschap?

Een voorbeeld van een veilige probiotica tijdens de zwangerschap is de Lactobacillus acidophilus. Deze probiotica is vaak toegevoegd aan melkproducten zoals yoghurt. Lactobacillus is ook verkrijgbaar als supplement, waarvan één tot twee capsules per dag veilig zijn om in te nemen.

 

Een ander type probioticum dat veilig is voor zwangere vrouwen is de Bifidobacterium bifidum. Dit type probioticum helpt bij de spijsvertering en verkleint de kans op vaginale infecties. Bifidobacterium bifidum is verkrijgbaar in supplementvorm, waarvan één tot twee capsules per dag voldoende zijn.

 

Echter, niet elke probiotica is veilig tijdens de zwangerschap. Sommige bevatten ingrediënten die schade aan de baby kunnen veroorzaken. Daarom moet je goed oppassen bij het kiezen van supplementen. Sommige bekende voorbeelden van probiotica die je tijdens de zwangerschap moet vermijden zijn Saccharomyces boulardii en streptococcus thermophilus.

 

Uiteindelijk is het belangrijkste dat je goede voeding eet tijdens de zwangerschap en dat je voeding die rijk is aan prebiotica eet, met name veel vezels. Dan krijg je voldoende prebiotische vezels, wat de groei van gezonde, goede bacteriën in de darmen bevordert.

 

Kortom, probiotica kan een belangrijke factor spelen bij het ondersteunen van de gezondheid van zowel de moeder als het ongeboren kind tijdens de zwangerschap. Maar het is belangrijk om de juiste soort probiotica te kiezen en te overleggen met je arts voordat je ermee begint. Vooral bij het kiezen van supplementen is voorzichtigheid geboden. Eet liever probiotische voedingsmiddelen en vezelrijke voedingsmiddelen om zo de darmflora te ondersteunen en gezondheidsvoordelen te behalen. Wij hopen dat dit je meer inzicht heeft gegeven over probiotica en zwangerschap. Bij twijfel kun je natuurlijk altijd advies vragen bij je arts of verloskundige.


Bacteriestammen

Het is belangrijk dat een probioticum meerdere stammen bevat, aangezien deze met elkaar samenwerken en elkaar versterken. Dit kunnen er 3 zijn, maar sommige probiotica bevatten wel 10 of meer bacteriestammen. Het is echter niet altijd zo dat méér bacteriestammen ook per se effectiever zijn. Het is vooral belangrijk dat je een probioticum kiest met bacteriestammen die jouw klachten kunnen verhelpen. Lees in dit artikel meer over veelvoorkomende bacteriestammen in probiotica.

 

CFU

CFU staat voor Colony Forming Units ('kolonievormende eenheid'), oftewel het aantal levende bacteriën dat ook daadwerkelijk in de darmen kolonies vormt en daar aan het werk gaat om de darmflora te verbeteren. In het algemeen geldt dat, hoe hoger de CFU, des te effectiever het probioticum. Lees in dit artikel meer over de CFU, de concentratie en bacteriestammen.